اگرچه تفسیرهای مختلفی در مورد مهمترین مرحله درمان پوسیدگی دندان وجود دارد؛ اما اگر اندکی مطالعه داشته باشید، به خوبی می دانید که مهم ترین مرحله برای درمان این مشکل، شناسایی دلایل ایجاد و علائم بالینی آن است. اگر شما ندانید دلیل اصلی پوسیدگی دندانتان چیست، حتی اگر بهترین روش های محافظتی را به کار گیرید، بازهم نتیجه قابل قبولی دریافت نمی کنید.
دلایلی که می توانند سبب ایجاد پوسیدگی درمان شوند، در تمام افراد مشابه هستند؛ اما مواردی هم وجود دارند که به دلایل خاص با پوسیدگی دندان مواجه شده اند. در این قسمت شایع ترین دلایل ایجاد پوسیدگی را بیان می کنیم تا شما با شناسایی و دوری از آن ها، درمان پوسیدگی دندان را با موفقیت بیشتری پیگیری کنید.
- خوردن بیش از حد شیرینی، مواد قند دار و نوشیدنی های گازدار
- خشکی غیراصولی دهان به دلیل باز ماندن آن هنگام خواب
- مصرف برخی از داروها و کاهش ترشح بزاق
- عدم استفاده از دهان شویه ها به دلایل مختلف
- برخی از بیماری ها و مشکلات ژنتیکی
- استفاده نامنظم، نامکرر و غیرصحیح مسواک و نخ دندان
- جویدن زیاد از حد آدامس های قند دار یکی از دلایل پوسیدگی دندان
- عدم توجه به سلامت و بهداشت دهان و دندان ها
- استفاده از دخانیات و مشروبات الکلی
توجه داشته باشید که در روند درمان پوسیدگی دندان شما ملزم به رعایت تمامی این موارد هستید، تنها با این تفاوت که دندان هایتان از بین رفته اند. پس سعی کنید تا زمانی که پوسیدگی و درد دندان را تجربه نکرده اید، از دندان های خود مراقبت نمایید.

پیشگیری بهترین راه جلوگیری از پوسیدگی دندان
بهداشت دندان و دهان مناسب می تواند از بروز حفره ها و پوسیدگی دندان ها جلوگیری کند. نیازی نیست دندان های خود را خراب کنیم و بعد به دنبال درمان پوسیدگی دندان باشیم. بهترین کار جلوگیری از ایجاد پوسیدگی با رعایت برخی اصول است.
- دندان های خود را با خمیر دندان حاوی فلوراید بعد خوردن و نوشیدن مسواک بزنید.
- دندانهای خود را حداقل 2 بار در روز و به طور دقیق بعد از هر وعده غذایی مسواک بزنید.
- برای تمیز کردن بین دندان ها از یک نخ دندان یا یک پاک کننده بین دندانی استفاده کنید. اگر این کار را به درستی انجام دهید، هیچ وقت نیاز به روش های درمان پوسیدگی دندان پیدا نمی کنید.
- دهان خود را بشوئید. اگر دندان پزشک شما احساس کند شما در خطر پیشرفت یک حفره هستید، ممکن است به شما توصیه کند از یک دهانشویه حاوی فلوراید استفاده کنید.
- سعی کنید معاینات منظم دندان را در لیست کارهای خود جای دهید.
- شستشوی حرفه ای دندان و بررسی های بالینی به طور منظم می تواند به جلوگیری از مشکلات کمک کند و یا آنها را در همان اوایل پیشگیری نماید.
- از درزگیر برای دندان ها استفاده کنید. درزگیرها پوشش پلاستیکی محافظ هستند که به سطوح جویدن دندان های عقبی متصل می شوند و شیار ها و شکاف های دندان را آب بندی می کنند. آن ها از مینای دندان در مقابل پلاک و اسید محافظت می کنند. الزامی در رعایت این مورد با وجود استفاده مناسب از مسواک وجود ندارد؛ اما رعایت آن شما را از روش های دیگر درمان پوسیدگی دندان بی نیاز می کند.

شناسایی علائم و درمان پوسیدگی دندان
علائم و نشانه های پوسیدگی دندان ها بسته به رشد پوسیدگی و موقعیت دندان، متفاوت است. وقتی حفره ای تازه ایجاد شده باشد ممکن است شما هیچ علائمی نداشته باشید. با بزرگتر شدن پوسیدگی، ممکن است علائم و نشانه هایی مانند دندان درد، درد خود به خودی یا دردی که بدون هیچ دلیل مشخصی رخ می دهد داشته باشید. برای شناسایی و درمان پوسیدگی دندان، بهتر است به علائم زیر توجه کنید:
- حساسیت دندان ها (= هنگام خوردن غذاهای داغ و نوشیدنی های سرد)
- دردهای خفیف تا شدید در دندان هنگام خوردن یا نوشیدن شیرین، گرم یا سرد
- سوراخ یا حفره های قابل مشاهده در دندان های شما
- تغییر رنگ دندان به صورت قهوه ای، سیاه یا سفید روی هر سطح از دندان ها
- درد دندان هنگام تکه کردن غذا با فشار روی دندان

چه موقع برای درمان پوسیدگی دندان به دندانپزشک مراجعه کنیم؟
شاید شما از پوسیده شدن دندان ها و ایجاد حفره ها آگاهی نداشته باشید. به همین دلیل انجام معاینات منظم دندانپزشکی حتی در صورت خوب بودن وضعیت دهان و دندان از اهمیت زیادی برخوردار است. با این حال اگر دندان درد یا درد خاصی در دهان دارید، در اسرع وقت به دندانپزشک مراجعه کنید.
عوامل خطر پوسیدگی دندان را بهتر بشناسیم
عوامل زیر جزو مواردی هستند که می توانند خطر پوسیدگی دندان را افزایش دهند. باید برای درمان پوسیدگی دندان به این قسمت ها بیشتر و بیشتر توجه داشت:
پوسیدگی دندان اغلب در دندان های عقبی رخ می دهد. این دندان ها شیارها، چاله ها و کانال های مختلف و ریشه های متعددی دارند که می توانند ذرات غذا را در آن نقطه جمع کنند. در نتیجه، تمیز کردن آنها دشوارتر از دندان های جلویی صاف است. درمان پوسیدگی دندان های عقبی جز با مسواک زدن صحیح، میسر نمی شود.

- غذاها و نوشیدنی های خاص و غذاهایی که به مدت طولانی به دندان های شما می چسبند
مانند بستنی، عسل، شکر، میوه خشک، کیک، کلوچه، آب نبات، غلات خشک و چیپس، بیشتر از مواد غذایی معمولی باعث پوسیدگی دندان می شوند.
- خوردن میان وعده های مختلف و شیرین:
وقتی مرتباً میان وعده می خورید یا نوشیدنی های شیرین میل می کنید، به باکتری های دهان خود سوخت بیشتری می رسانید تا اسیدهایی تولید کند که به دندان های شما حمله کرده و آنها را فرسوده و پوسیده می کند. نوشیدن نوشابه یا سایر نوشیدنی های اسیدی در طول روز، موجب ایجاد یک محیط شدیداً اسیدی بر روی دندان های شما خواهد شد. به عنوان یک روش پیشگیرانه در درمان پوسیدگی دندان، این نوشیدنی ها را مکرر مصرف نکنید.

- مسواک زدن نامنظم و غیر صحیح:
اگر پس از خوردن و آشامیدن غذاهای خاص و بسیار شیرین، دندان های خود را تمیز نکنید، پلاک ها روی سطح دندان به سرعت تشکیل می شوند و اولین مراحل پوسیدگی دندان ها شروع می شود. مسواک زدن، بهترین راهکار درمان پوسیدگی دندان در تمام سنین است.
- مقدار کافی فلوراید دریافت نمی کنید:
فلوراید، یک ماده معدنی طبیعی است که از پوسیدگی جلوگیری می کند و حتی می تواند مراحل اولیه پوسیدگی دندان را کند کند. فلوراید به دلیل فوایدی که برای دندان ها دارد به بسیاری از منابع آب شهری اضافه می شود. فلوراید، همچنین یک ماده رایج در خمیر دندان و شستشوی دهان است. لازم است بدانید آب بطری معمولاً حاوی فلوراید نیست.
- سن و سال در پوسیدگی دندان تأثیر دارد:
پوسیدگی دندان در کودکان و نوجوانان بسیار شایع است. افراد مسن نیز در معرض خطر بیشتری از پوسیدگی دندان ها هستند. با گذشت زمان، دندان ها ممکن است ساییده شده و لثه ها عقب تر بروند، در نتیجه، دندان ها در برابر پوسیدگی ریشه، آسیب پذیر می شوند. افراد مسن ممکن است از داروهای بیشتری استفاده کنند که ترشح بزاق دهان را کاهش می دهد و خطر پوسیدگی دندان را افزایش می دهد. این موارد در بهترین راهکارهای درمان پوسیدگی دندان در نظر گرفته می شود.
- خشکی دهان، پوسیدگی دندان را موجب می شود:
خشکی دهان به دلیل کمبود بزاق ایجاد می شود. مواد موجود در بزاق دهان به مقابله با اسید تولید شده توسط باکتری ها، کمک می کند. برای درمان پوسیدگی دندان می توانید با پزشک مشورت کنید تا در این مورد شما را راهنمایی کند.

- پوسیدگی دندان هایی که قبلاً با مواد دندان پزشکی، پر شده اند:
با گذشت سال ها، دندان های پر شده ضعیف می شوند، شروع به خراب شدن می کنند یا لبه های دندان، ناهموارتر می شود. این شرایط باعث می دهد تا پلاک روی دندان به راحتی جمع شود و برداشتن آن دشوارتر خواهد بود.
- رفلاکس معده می تواند موجب پوسیدگی دندان شود:
سوزش معده یا ریفلاکس معده می تواند باعث جاری شدن اسید معده در دهان شما شود (ریفلاکس)، مینای دندان های شما را از بین ببرد و باعث آسیب قابل توجه به دندان شود. این امر باعث می شود که عاج دندان ها در معرض حمله باکتری ها قرار بگیرد و باعث ایجاد پوسیدگی دندان شود. برای درمان پوسیدگی دندان در این شرایط باید با پزشک داخلی مشورت کنید و داروی معده مصرف نمایید.
بی اشتهایی و پرخوری می تواند منجر به فرسایش، پوسیدگی دندان و ایجاد حفره های دندان شود. اختلالات خوردن می تواند در تولید بزاق اختلال ایجاد کند.

موثرترین روش های درمان پوسیدگی دندان
پوسیدگی دندانها بسته به شدت و گستردگی آن به روشهای مختلفی قابل درمان است. در این قسمت شایع ترین روش های درمان پوسیدگی دندان که برخی از آن ها اثربخشی کاملی دارند را به طور کامل شرح داده ایم تا در صورت نیاز به درمان پوسیدگی دندان بتوانید به طور کامل از مطالب کمک بگیرید.
در صورتی که خرابی زیاد نباشد، روش معمول برای درمان پوسیدگی دندان، پر کردن آن است. در این شیوه، قسمت آسیب دیده دندان با مته برداشته شده و با یک ماده ترمیمی مانند آلیاژ نقره، طلا، سرامیک یا یک رزین کامپوزیتی جایگزین خواهد شد. مواد ترمیمی بی خطر هستند.
نگرانی هایی در مورد بی خطر بودن آمالگام نقرهای مبتنی بر جیوه مطرح شده، اما هیچ مدرک قابل استنادی برای اطمینان از خطرناک بودن آن در درسترس نیست.

- روکش یکی از روش های درمان پوسیدگی دندان !
اگر خرابی وسیع باشد، از روکش برای درمان پوسیدگی دندان استفاده می شود. در صورت نیاز به روکش، ناحیه ی پوسیده یا ضعیف شده ی دندان برداشته و ترمیم می شود و روکش بر روی باقیمانده دندان قرار می گیرد. روکش ها عموما از طلا، سرامیک یا سرامیک متصل به فلز ساخته شده اند.
اگر خرابی باعث از بین رفتن عصب یا مغز دندان شود، عصب کشی بهترین گزینه خواهد بود. در طول این روش، مرکز دندان همراه با قسمت های پوسیده برداشته شده و سپس ریشه ها با یک ماده مسدودکننده پر می شوند. در صورت لزوم می توان بر روی دندان پر شده روکش قرار داد.

اگر دندان ها به شدت خراب شده باشند؛ به طوری که نیاز به کشیدن دندان باشد، ممکن است با روش های دیگر جایگزین گردند. این کار می تواند به معنی استفاده از بریج، ایمپلنت یا دندان مصنوعی برای درمان پوسیدگی دندان باشد. بریج ها به طور معمول متشکل از سه یا تعداد بیشتری دندان مصنوعی متصل شده به هم هستند.
بریج به محل خود چسبیده شده و بیرون نمی آید. در ایمپلنت، یک میخ تیتانیومی وارد استخوان نگهدارنده دندان می شود و با استخوان جوش می خورد و محکم در جای خود ثابت می شود. پس از آن، یک دندان مصنوعی را می توان به این میخ متصل کرد. همچنین میتوان چندین دندان را با استفاده از ایمپلنت تعویض کرد.
درمان پوسیدگی بین دو دندان
درمان پوسیدگی بین دو دندان هم برای دندان های جلویی و هم برای پوسیدگی هایی که بین دندان های عقبی رخ می دهد، عموماً انجام می گیرد. روش های پزشکی و برخی روش های خانگی برای این نوع درمان وجود دارد.
برخی از این راهکارها معمولاً می تواند از پوسیدگی دندان ها تا حدودی جلوگیری کند اما زمانی که این علائم پیشرفت کند و وضعیت سلامت دندان ها و لثه ها را به خطر بیاندازد، فرد باید حتماً به دندانپزشک مراجعه کند و برای درمان پوسیدگی بین دو دندان اقدام نماید.

درمان پوسیدگی بین دو دندان در دندان های عقبی چگونه است؟
در این قسمت درباره این وضوع صحبت می کنیم که دندانپزشک چگونه حفره بین دندان های آسیاب دندان را درمان می کند.
هنگامی که در مراحل اولیه معاینه دندان ها، پوسیدگی یا حفره بین دندان ها تشخیص داده شد، دندانپزشک ممکن است آن را مانند سایر حفره های دندانی با مواد پرکننده، پر کند. پر کردن دندان ها و درمان پوسیدگی بین دو دندان، از آلوده شدن بیشتر این ناحیه توسط باکتری ها و نفوذ بیشتر به بافت های زیرین، جلوگیری می کند.
برای درمان پوسیدگی بین دو دندان، دندانپزشک ابتدا ناحیه مورد نظر را بی حس کرده و با استفاده از ابزار مخصوص دندان، قسمت پوسیده دندان را از بین می برد. هنگامی که کل ناحیه پوسیده دندان برداشته شد، حفره، تمیز می شود تا فضای لازم برای پر شدن ایجاد گردد.
از یک پرکننده با رنگ دندان برای پر کردن استفاده می شود تا جلوه طبیعی تری به دندان ها بدهد. هنگامی که پوسیدگی شدید باشد، دندانپزشک عموماً از تاج دندان یا کانال ریشه برای ترمیم دندان استفاده می کند.

وقتی صحبت از درمان پوسیدگی بین دو دندان به میان می آید، عموماً افراد تصور می کنند که یک حفره سیاه را در سطوح بالایی دندان آنها ایجاد شده است؛ در حالیکه این وضعیت می تواند فقط یک حفره بسیار ریز یا پوسیدگی جزئی باشد که اگر برای درمان آن اقدام نکنید به سرعت رشد می کند.
پوسیدگی هایی که در ناحیه بین دو دندان ایجاد می شوند عموماً در اثر نفوذ مواد غذایی ایجاد می گردند. بین دو دندان را نمی توان به خوبی مسواک زد اما باید از نخ دندان برای بیرون کشیدن باقی مانده خوراکی ها استفاده کرد.
در غیر این صورت، باکتری ها در این ناحیه رشد می کنند و نتیجه آن، پوسیدگی میان دو دندان است. از آنجا که بسیاری از افراد به طور منظم از نخ دندان استفاده نمی کنند، این باکتری ها به مینای دندان در دو طرف حمله می کنند. به عنوان یک راهکار عالی برای درمان پوسیدگی بین دو دندان، بهتر است از نخ دندان استفاده کنید.

علائم و نشانه های پوسیدگی بین دو دندان شامل چه مواردی است؟
بهترین راهکار برای درمان پوسیدگی بین دو دندان این است که هر چه زودتر، علائم و نشانه های پوسیدگی را تشخیص دهید. شناسایی این نشانه ها نیز غالباً دشوار است. چگونه می توانید تشخیص دهید که با پوسیدگی بین دو دندان روبرو هستید؟ چند علامت وجود دارد که باید آنها را بررسی کنید.
اول آنکه، ممکن است متوجه شوید که هنگام نوشیدن یا خوردن یک خوراکی سرد، یک درد جزئی در قسمت خاصی از دهان شما ایجاد می شود. در صورتی که غذا را با همان ناحیه بجوید، ممکن است احساس درد یا ناراحتی کنید.
اگر پوسیدگی، بیش از حد بزرگ شود و در واقع ریشه را در یک یا در هر دو دندان تحت تأثیر قرار دهد، قطعاً درد زیادی خواهید داشت. در این شرایط باید برای درمان پوسیدگی بین دو دندان حتماً به دندانپزشک مراجعه کنید.
ارسال نظر
نکته: HTML ترجمه نمی شود!